Shuffleboard spelregels & uitleg
Shuffleboarden is een fantastisch spel om met je vrienden, familie of partner te spelen. Een laagdrempelig spel die vol kan zitten met tactiek, behendigheid en spanning. Wat zijn de shuffleboard regels? Lees snel verder of download de spelregels poster (.pdf).
Doel van het shuffleboard spel
Het eerste team met 15 punten wint. Minimaal 2 punten verschil.
Hoe begin je?
Een team bestaat uit 1 of 2 spelers. Ieder team heeft 4 pucks. Bepaal samen wie moet beginnen: Gebruik bijvoorbeeld kop of munt, steen-papier-schaar of schuif beiden één puck om te zien wie het verst komt. De winnaar hoeft niet te beginnen, het is in je voordeel om als laatste te beginnen.
Het spel zelf
- Om en om schuif je de pucks (met de metalen kant naar beneden) naar het einde van de tafel tot alle pucks op zijn. Dan is de ronde afgelopen.
- Het team waarvan de puck het verst op het bord ligt, is de winnaar van de ronde.
- De winnaar van een ronde begint de volgende ronde.
- Na een speelronde is de beginpositie de overkant van het shuffleboard. Je wisselt dus steeds van kant.
- Het spel gaat door totdat een team het winnende punt scoort. Mits er minimaal 2 punten verschil in de score zit.
Shuffleboard puntentelling
- De winnaar van de ronde wordt bepaald door het optellen van de pucks die verder liggen dan de pucks van de tegenstander.
- Een puck moet zich volledig in een scoringszone bevinden om te tellen.
- Pucks die in de goot liggen tellen niet mee voor de punten.
- Een puck die over de achterste rand van het bord ligt (een ‘hanger’) verdient een bonus- punt (5 punten).
- Liggen de verste pucks van beide teams precies even ver, dan begint de ronde opnieuw.
- Verderop deze pagina staan uitgewerkte puntentelling voorbeelden.
Handig om te weten
- De korrels horen op het shuffleboard, deze zorgen voor minder weerstand. De puck kan hierdoor goed geschoven worden.
- Je mag pucks van het andere team van het shuffleboard ‘stoten’.
- Spelers mogen tussentijds om het shuffleboard lopen om de posities van pucks te bekijken.
Wat heb je nodig om shuffleboard te spelen?
Natuurlijk heb je een shuffleboard nodig, de afmeting is niet heel relevant. Hoe langer het shuffleboard, hoe moeilijker het spel. Hoe kleiner de tafel, hoe makkelijker. Normaal gesproken speel je 1 tegen 1, maar ook het spelen in teams is mogelijk; 2 tegen 2 of 3 tegen 3.
Iedere speler heeft 4 pucks of 2 pucks (in het geval van 2 tegen 2). Natuurlijk is het ook mogelijk om iedere speler 4 pucks te geven, daar kan het spel alleen maar leuker van worden.
Om de pucks goed over de tafel te laten glijden én het “curling gevoel” te krijgen is het noodzakelijk dat er een laagje siliconenpoeder (ook wel wax of powder genoemd) op de tafel ligt.
Met hoeveel spelers speel je shuffleboarden?
Je kan 1 tegen 1 spelen maar natuurlijk ook 2 tegen 2, 3 tegen 3 of 4 tegen 4. Het is maar net hoe je het spel zelf wilt spelen.
Wanneer is er een winnaar?
Wanneer je de korte versie van shuffleboard speelt is het doel om in totaal 15 punten te verzamelen. De speler die als eerste 15 punten heeft wint. Als je de lange versie speelt, speel je tot 21 punten.
Puntentelling voorbeelden (afbeelding + tekst)
Voorbeeld 1: 3 punten voor blauw
De 2 rode pucks doen niet meer mee. De blauwe puck ligt op de lijn tussen vak 3 en 4. De puck moet helemaal over de lijn zijn om 4 punten op te leveren, dat is niet het geval. Blauw verdient dit spel 3 punten.
Voorbeeld 2: 4 punten voor blauw
De 2 rode pucks doen niet meer mee. De blauwe puck ligt in het vak van 4 punten. De puck is helemaal over de lijn en levert daarom 4 punten op. De eerstvolgende puck is een rode. Blauw verdient met dit spel 4 punten.
Voorbeeld 3: 5 punten voor blauw
De 2 rode pucks doen niet meer mee. De verste blauwe puck ligt in het vak van 4 punten. De puck is helemaal over de lijn en levert daarom 4 punten op. De eerstvolgende puck is ook een blauwe puck. Deze ligt in het 1-punt vak. Blauw verdient met dit spel 5 (4+1) punten.
Voorbeeld 4: 6 punten voor blauw
De 2 rode pucks doen niet meer mee. De verste blauwe puck ligt in het vak van 4 punten. De puck is helemaal over de lijn en levert daarom 4 punten op. De eerstvolgende puck is ook een blauwe puck. Deze ligt in het 2 punten vak. Blauw verdient met dit spel 6 (4+2) punten.
Voorbeeld 5: 6 punten voor blauw
De verste blauwe puck ligt in het vak van 3 punten. De eerstvolgende puck is ook een blauwe puck. Deze ligt in het 2 punten vak. De eerstvolgende verste puck is ook een blauwe, deze ligt in het 1 punten vak. Blauw verdient met dit spel 6 (3+2+1) punten.